Niet alleen het Antwerpse stadhuis blaast dit jaar 450 kaarsjes uit

Op 4 maart 2015

Kasteel Veltwijck viert 450 jaar geschiedenis

Niet alleen het Antwerpse stadhuis blaast dit jaar 450 kaarsjes uit, ook kasteel Veltwijck doet dat. De middeleeuwse kasteelfeesten vormen het hoogtepunt van het feestjaar. Maar eerst moeten de kasseien nog worden heraangelegd.

Het hele jaar door zijn er extra activiteiten rond kasteel Veltwijck in Ekeren. Om de toegang tot het kasteel te verbeteren, worden de kasseien in de dreef heraangelegd. Dat gebeurt onder toezicht van Monumenten en Landschappen.

Met de jaren leken de hobbelige kinderkopjes in de dreef op de beruchte kasseistroken in Parijs-Roubaix. Bij elke restauratie van het kasteel kwam de heraanleg van de 180 meter lange oprit niet in aanmerking. Uiteindelijk werd de dreef dan toch in de verdere restauratie van het kasteel en het park opgenomen.

De dreef maakt deel uit van het beschermlandschap. Vandaar dat het Agentschap Onroerend Erfgoed bij de heraanleg werd betrokken. De weg wordt over de hele lengte opengebroken. Tachtig procent van de originele stenen wordt opnieuw gebruikt. In het midden komt een strook met de minst bolvormige kasseien, zodat voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers comfortabel het kasteel kunnen bereiken. Aannemer ATF uit Zandvliet hervat vandaag de werkzaamheden. Nog voor de feestelijkheden worden de dertig lantaarns in de dreef gerestaureerd.

Het kasteel en het park zijn sinds 1949 erkend als erfgoed. In het gebouw is sinds 1930 een deel van de gemeentelijke (stedelijke) diensten gevestigd.

In 1545 was er nog sprake van een hoeve en een stenen opperhuis. De Antwerpse poorter Aert van Veltwijck kocht het gebouw en omliggende gronden op 3 november 1545 op de Vrijdagmarkt in Antwerpen van Anthonio de Mescua.

De man kon zijn schulden niet betalen en werd verplicht zijn eigendom van de hand te doen. 450 jaar geleden, in 1565 werd voor het eerst melding gemaakt van Hof Van Veltwijck.

Verbouwingen

In de loop van de eeuwen werd het kasteel verscheidene malen gerenoveerd en aangepast. Tijdens het Beleg van Antwerpen in 1585 vernielden de troepen van Alexander Farnèse het grootste deel van Ekeren. Alleen de Sint-Lambertuskerk en het Veltwijck bleven gespaard.

In 1929 kocht het toenmalig gemeentebestuur van Ekeren het kasteel en het park van barones de Borrekens voor een bedrag van 3,5 miljoen Belgische frank.

In de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw werd het kasteel grondig aangepakt. Tijdens de eerste Kasteelfeesten in 1994 werd het gebouw na een restauratie van meer dan tien jaar officieel opnieuw ingehuldigd.

Twintig jaar later wordt opnieuw aan het gebouw gesleuteld. De herinrichting van het interieur is bijna klaar. In 2017 worden de gevel en het buitenschrijnwerk aangepakt.

(De Standaard - 04/03/2015 - mawo)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is