Nieuw cultuurcentrum 252 cc in Ekeren biedt een bruisend najaarsprogramma

Op 9 oktober 2014

In september opende 252 cc, het nieuwe cultuurcentrum in Ekeren, feestelijk zijn deuren. De opening was het startshot van een week vol festiviteiten in en rond het gerestaureerde kasteel Hof De Bist. Cultuurliefhebbers kunnen er ook dit najaar  genieten van een bruisend programma. Voor cultuurverenigingen biedt het kasteel bovendien een waaier aan moderne zalen om hun eigen activiteiten in te realiseren.

 

252 cc – cultuurcentrum Ekeren – beschikt met het gerenoveerde Hof de Bist over een kleine maar kwaliteitsvolle locatie met  twee vergaderlokalen, een tentoonstellingszolder, een podiumzaal en een foyercafé. Het centrum organiseert bovendien ook grootschaligere evenementen op verschillende plekken in het district, zoals de jaarlijkse Kersthappening.

 

Een divers programma

252 cc heeft aandacht voor lokaal talent, zoals Jeron Dewulf, en richt zich op Ekeren en de noordrand van Antwerpen. Daarnaast komen ook kunstenaars van bovenlokaal belang aan bod. Zo staat Graindelavoix in het voorjaar op het programma. Speciale focus ligt verder op jonge en minder bekende kunstenaars die een platform krijgen in het nieuwe cultuurcentrum. Denk daarbij onder meer aan Nachtkrab en Jackobond.

 

Uitblinkers binnen de programmering 2014-2015 zijn onder meer de klassieke concerten, de Kersthappening, een namiddagprogramma op maat van senioren, het beeldendekunstproject  Van de Sokkel en nieuwe concepten (zoals Dichter en Dichter) in samenwerking met Antwerpen Boekenstad. Op www.252cc.be, kunnen cultuurliefhebbers het volledige programma vinden.

 

Tijdens de feestelijke openingsweek kregen Ekerenaars al een voorsmaakje van wat 252 cc te bieden heeft met onder andere de theatrale wandeling ‘De Ui van Guyot’, een voorstelling van Pascale Platel, een poëziebordeel en optredens van de Clement Peerens Explosition, Halve Neuro en Slongs Dievanongs.

 

Hof De Bist: een locatie vol geschiedenis als thuisbasis voor 252 cc

In het begin van de 20ste eeuw heette Hof De Bist nog ‘Hof van Guyot’. Jonker Emiel Edward Guyot liet het in 1873 bouwen als woning. Later is de benaming ‘Hof De Bist’ in gebruik genomen, naar de oude plaatsbenaming ‘De Bist’ (plaats waar biezen groeien). Het neoclassicistische kasteel ligt in een park met een centraal grasperk en een aan de straat palende hoeve en paviljoentje. Het domein van 19,5 hectare werd in 1968 aangekocht door de gemeente en omgevormd tot een openbaar park. Het  kasteel werd  vanaf 1972 gebruikt als ‘Kunstcentrum De Bist’. Veertig jaar lang zijn er werken tentoongesteld van kunstschilders, beeldhouwers, grafici en keramisten.

 

In 2010 besliste het stadsbestuur om een budget van 1,1 miljoen euro vrij te maken om het gebouw om te vormen tot cultuurcentrum. De locatie werd verbouwd met aandacht voor duurzaamheid, de technische voorwaarden waaraan een cultuurcentrum moet voldoen en toegankelijkheid. De interieurelementen met historische waarde werden zo veel mogelijk bewaard en gerestaureerd.

 

Zo werden de marmerschilderingen in de inkomhal al volledig gerestaureerd en waar nodig gereconstrueerd door specialisten. Na een restauratie van de inkomhal, wordt in december de laatste hand gelegd aan de restauraties en is de traphal aan de beurt. Naast deze in het oog springende voorbeelden zijn ook tal van andere subtiele elementen behouden, zoals de spiegels op de schoorsteenmantels, twee dienstbellen tegen de gevel, de lampions aan weerszijden van de inkomtrap, de statige houten paneeldeuren, lijsten en zelfs het originele behangpapier in de twee stijlkamers op het gelijkvloers.

 

Cultuurcentra Antwerpen

252 cc is één schakel in een groter geheel van cultuurvoorziening in Antwerpen. In 2006 maakte het bestuur een Masterplan Cultuurcentra op, waarin de blinde vlekken in het Antwerpse cultuuraanbod werden ingevuld. Momenteel zijn de werken volop bezig om ook in Zandvliet en Hoboken gloednieuwe cultuurcentra te openen in 2015.  

 

Verantwoordelijke: districtsvoorzitter Koen Palinckx

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is