U bent hier
Stad vertaalt visie Hoekakker naar actieplan
De stad Antwerpen en het district Ekeren werken aan een nieuwe toekomst voor Hoekakker samen met Vooruitzicht en De Ideale woning, de eigenaars van dit gebied. Onder begeleiding van de stad heeft ontwerpbureau BUUR een masterplan opgemaakt met de toekomstvisie voor Hoekakker. Het college keurde dit masterplan vandaag goed. Het gebied wordt ontwikkeld tot een groot park met rondom woningen, appartementen en voorzieningen voor de buurt. De stad is bovendien al begonnen met een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) om de visie om te zetten in concrete acties. In het voorjaar van 2017 betrekt de stad de bewoners voor de invulling van het park via een participatietraject.
Stad keurt masterplan Hoekakker goed
Op 27 januari 2017 keurde het college het masterplan Hoekakker goed. Een masterplan is een globale visie op een groot gebied of wijk in de stad, dat een beeld geeft van hoe het gebied zich in de toekomst kan ontwikkelen. Concreet omvat het plan de toekomstvisie voor Hoekakker, rekening houdend met de inhoudelijke adviezen van de officiële adviesinstanties en suggesties van de buurt, verzameld tijdens een buurtinformatiemoment op 30 september 2016.
De buurt was onder meer bezorgd over het aantal woningen en het aantal verdiepingen van de gebouwen. Om hieraan tegemoet te komen, werd het plan gereduceerd van initieel 630 naar maximum 360 woningen in een eerste fase en, na onderzoek naar draagvlak en haalbaarheid, 90 bijkomende woningen in een volgende fase. De totale dichtheid zal dus maximaal 25 woningen per hectare bedragen. De bouwhoogte wordt beperkt tot een maximum van 4 verdiepingen voor de meergezinswoningen en voorzieningen en maximum 3 verdiepingen voor de eengezinswoningen. Bovendien komen er ondergrondse parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners en voor bezoekers van de voorzieningen en wordt er extra aandacht besteed aan inkijk naar de bestaande wijk en privacy, mobiliteit, en duurzaamheid.
De visie uit het masterplan wordt vertaald in concrete acties die juridisch afdwingbaar zijn aan de hand van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), in dit geval het RUP Hoekakker. De proces- en richtnota ligt er al.
Toekomst Hoekakker: bewoners denken mee
Inmiddels is het voortraject voor het RUP Hoekakker van start gegaan en zal er in de eerste plaats nagedacht worden over de concrete invulling van het park. Over het parkontwerp zal de stad nog in het voorjaar van 2017 een participatietraject voor de buurt opstarten. Dit heeft tot doel om de bewoners maximaal hun stempel te laten drukken op de invulling van het nieuwe park aan de hand van een vooropgesteld ‘praatplan’ waarop de buurt feedback zal kunnen geven. De buurt wordt hiervan tijdig op de hoogte gebracht.
Verdere stappen
In de vervolgfase op het masterplan zullen naast de opmaak van het RUP en het ontwerpproces voor het park met bijhorend participatietraject nog meer onderwerpen worden onderzocht:
- Opmaak beeldkwaliteitsplan: om erover te waken dat de bebouwing in de verschillende fases steeds even waardevol is en om de kwaliteit van de inrichting van het openbaar domein te garanderen, zal in opdracht van de eigenaars een beeldkwaliteitsplan worden opgesteld.
- Klimaatwijk: er wordt een traject rond duurzaamheid opgestart door de stad. De eerste stap is onderzoeken of de wijk kan aangesloten worden op een warmtenet.
-
Waterbuffering: het park Hoekakker is een landschapspark dat centraal verlaagd wordt zodat een immense buffercapaciteit ontstaat van zo’n 40.000 m³ water. Hierdoor zal de wijk ten westen van het nieuwe park niet meer onderhevig zijn aan wateroverlast. Er zullen ook wadi’s worden gegraven die overtollig water opvangen en afleiden naar de Oudelandse Beek. Deze oplossing is klimaatbestendig en vraagt geen extra maatregelen ter hoogte van Hoekakker. De stad zal een overleg opstarten met het gemeentebestuur van Brasschaat, dat zich stroomopwaarts bevindt en waar het probleem van de wateroverlast ontstaat. Bovendien zal de stad ook in overleg treden met de Vlaamse overheid rond de afwateringsproblematiek van de Kapelsesteenweg.
-
Mobiliteit: er wordt een traject over mogelijke mobiliteitsmaatregelen opgestart door de stad. Wat betreft het parkeerbeleid, worden alle parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners en voor bezoekers van de voorzieningen ondergronds georganiseerd. Parkeerplaatsen voor bezoekers worden bovengronds georganiseerd op daarvoor bestemde plaatsen in de wijk.
Verantwoordelijken: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling – districtsvoorzitter Ekeren Koen Palinckx
(persbriefing college 27 januari 2017 - SW A241 nr.00829)